Výstava finalistov a víťaza Ceny Oskára Čepana 2014, 16. 10. – 5. 12. 2014

Na Čepana “mali” štyria finalisti 19. ročníka ceny pre vizuálnych umelcov do 35 rokov – Jana Kapelová, Jaroslav Kyša, Martin Kochan a Matěj Smetana. Vybrala ich medzinárodná porota zo štyridsiatich prihlásených a (aj) na základe ich spoločnej výstavy v Novej synagóge porota vybrala 24. októbra 2014 víťaza – Čepana 2014 má Jana Kapelová. Výstavu sme predĺžili až do 5. decembra, kedy skončí aj výstava Vybrané správy Dana Perjovschého.

Odborná komisia v zložení Áron Fenyvesi (HU), Piotr Stasiowski (PL), Jiří Ptáček (CZ), Michal Murin (SK) a Mira Keratová (SK) vyberala ešte v júni 2014 v Žiline zo štyroch desiatok portfólií, ktoré mladí umelci do súťaže zaslali prostredníctvom webovej aplikácie. Výber finalistov vtedy za porotu zdôvodnil takto Jiří Ptáček:

„Ke jménům finalistů došla komise na základě vzájemné shody. Z tvorby Jany Kapelové (1982) ocenila především tu část, v níž zkoumá možné významy práce v lidském životě. U Martina Kochana (1981) spatřuje potenciál v impulzívním střetu analytických, koncepčních hledisek k tématům veřejného urbánně-společenského prostoru a „nekoncentrované freestylové bastardní tvorby“. Kvalit žilinského rodáka Jaroslava Kyšy (1981), v současnosti žijícího v Londýně, si komise povšimla již v loňském roce. Jeho nové objektové instalace s kinetickými aspekty ji letos přesvědčily, že Kyša patří do finále. Myšlenkovým pozadím jeho efektních minimalitických objektů je polemika s rolí monumentu v napětí mezi pamatováním a zapomínáním. Český umělec Matěj Smetana (1980) se na Slovensku pracovně etabluje teprve čtvrtý rok. Citlivě nakládá s principy animace a uplatňuje je v nečekaných souvislostech. K jeho uvažování patří jak vazby na vědeckotechnické výzkumy, tak poetická emotivnost a humor. Komise navštívila prostor Nové synagogy  a vyjádřila přesvědčení, že její ojedinělé klima bude finalisty inspirovat k přesvědčivým uměleckým realizacím.“

Počas slávnostného večera na Stanici Žilina-Záriečie v piatok 24. októbra 2014 moderovaného hercami z divadla SkRAT Inge Hrubaničovou a Ľubom Burgrom vyhlásila porota víťaza – Janu Kapelovú. Ako uviedol predseda poroty Áron Fenyvesi, súťaž bola tento rok veľmi vyrovnaná a neposudzovali len finálové diela na výstave v synagóge, ale celú doterajšiu tvorbu, ktorú poznali z výstav a portfólií. Na diele Jany Kapelovej Čakanie na materiál, na ktorej spolupracovala so svojim otcom Jánom Kapelom vyzdvihol spojenie umenia a vlastnej rodinnej histórie a vystihnutie stredoeurópskeho DIY (“do it yourself”) fenoménu. Kapelovej finálová práca pozostáva z dokumentárneho videa, na ktorom otec hovorí, ako postavil ich dom, a z fragmentu steny z nájdených a recyklovaných dosiek, ktorá je príkladom toho, čo hovorí vo videu.

Výstava je v Novej synagóge otvorená vďaka dobrovoľníkom:
– pondelok – štvrtok 12.00 – 17.00
– piatok 12.00 – 19.00
– sobota 12.00 – 17.00
Radi prídeme otvoriť aj mimo týchto časov – po telefonickej dohode deň vopred:
– 0907137145 – Marek Adamov, marek@novasynagoga.sk
– 0907425221 – Robo Blaško, robert@novasynagoga.sk

Čo je Cena Oskára Čepana a čo získa víťaz

Cena Oskára Čepana je dlhodobo súčasťou prestížnej medzinárodnej siete súťaží YVAA – Young Visual Artists Awards, organizovaných v krajinách stredovýchodnej Európy, na Slovensku ju realizuje Nadácia – Centrum súčasného umenia. Jednou zo zmien, ktorú tento rok prinesie, bude jednotné kurátorské a architektonické riešenie spoločnej výstavy. Organizátori Ceny tiež pripravujú viacero rôznych formátov sprievodných programov, ktorými odprezentujú nielen jednotlivých finalistov, ale najmä témy, ktorými sa mladí umelci dnes v svojej tvorbe zaoberajú.

Víťaz 19. ročníka získa 6 – týždňový rezidenčný pobyt v International Studio & Curatorial Program v New Yorku, finančnú odmenu v hodnote 2.600 € a po návrate z rezidenčného pobytu možnosť realizovať samostatnú výstavu v etablovanej umeleckej inštitúcii.

Cena a nový tím

Cena Oskára Čepana, založená v roku 1996 z iniciatívy Wendy W. Luers, zakladateľky americkej Nadácie otvorenej spoločnosti, je dlhodobo súčasťou prestížnej medzinárodnej siete súťaží YVAA – Young Visual Artists Awards, organizovaných v krajinách stredovýchodnej Európy. Účasť v nej nie je obmedzená konkrétnym výtvarným médiom a vzťahuje sa na výstupy v ľubovoľnej oblasti súčasného výtvarného umenia i s autorskými presahmi do iných umeleckých oblastí.

Spolu s NCSU tvorí od marca 2014 nový realizačný team výtvarník Tomáš Džadoň, kurátorka Barbora Šedivá a grafický dizajnér Boris Meluš. K spolupráci prizvali kurátorku Novej synagógy Katarínu Gatialovú.

Okrem aktuálneho presunu tejto kultúrnej udalosti do Žiliny je cieľom kurátorsky a architektonicky zjednotená výstava finalistov i atraktívny sprievodný program, v ktorom už od júna postupne organizátori predstavovali štyroch finalistov, ale aj debatovali o budúcnosti ceny.

Viac info na:
www.oskarcepan.sk
www.ncsu.sk

 

maju_na_cepana

 

jana_kapelova_cakanie_na_material01

jana_kapelova_cakanie_na_material02

jana_kapelova02

Ďalšie fotografie Dalibora Adamusa z výstavy a vernisáže nájdete na:

https://www.flickr.com/photos/novasynagoga/sets/72157646481353614/

A zo slávnostného ceremoniálu zase tu:
https://www.flickr.com/photos/novasynagoga/sets/72157648895631836/

Viac o výstave a víťazke sa dočítate v reportáži Jany Németh v SME:
http://www.kultura.sme.sk/c/7459909/kolko-umenia-v-sebe-skryva-praca.html