Galéria Plusmínusnula 2011 – 2018

 

Sedem rokov a sedem mesiacov, sedemdesiat výstav. Ďakujeme Janko Gašparovič!

Plusmínussuper galéria!

Výstava Lucie Papčovej a Štefana Papča je poslednou výstavou projektu-priestoru Plusmínusnula, za ktorým bol až doteraz predovšetkým výtvarník Ján Gašparovič. S jeho odchodom zo Žiliny do hlavného mesta končí aj “jeho” galéria. Rozlúčkou bude Interpretačný raj – O čase v nečase s Jurajom Gáborom na končiacej výstave Papčovcov Cumulonimbus v stredu 30. 1. 2019 o 18.00.

Galéria Plusmínusnula vznikla v máji 2011 v prázdnom obchodnom priestore na Mydlárskej ulici, spoluiniciátormi boli architekti Dušan Voštenák a Lenka Voštenáková. U nich v ateliéri Eurodesign pracoval aj Jano Gašparovič a o galériu sa staral od jej vzniku. Program aj otváracie hodiny fungovali najmä vďaka nemu, samozrejme treba poďakovať aj majiteľom priestoru na Mydlárskej, v ktorom galéria fungovala bezplatne. Prvou výstavou boli objekty Ašota Haasa, nasledovali maľby Laca Terena. Treťou výstavou bola kolektívna Zlá spoločnosť v rámci festivalu Memory Kontrol a to už bola spolupráca s nami zo Stanice.

V roku 2011 sme na Stanici Žilina-Záriečie museli z kapacitných dôvodov zrušiť galériu v bývalej čakárni a preto sme Jankovi po prvých výstavách ponúkli produkčnú a administratívnu pomoc a Plusmínusnula tak fungovala takmer od začiatku pod strechou nášho občianskeho združenia Truc sphérique. Atď, atď to už išlo každý mesiac-dva, pozrite si celý zoznam na www.plusminusnula.sk. Za sedem rokov a sedem mesiacov je to viac než 70 výstav. V rovnakom roku 2011 sme začali (celkom neplánovane) aj plány s rekonštrukciou Novej synagógy, bol to hektický rok.

Plusmínusnula sa nakoniec do Synagógy presťahovala v roku 2014 – dôvodom bola neistota s priestorom na Mydlárskej (budova v dražbe), poslednou výstavou bol Jankov Gašparovičov Biely šum. Príležitosťou na presťahovanie bola aj zrekonštruovaná malá prístavba pod terasou pri hlavnom vstupe do Synagógy, ktorá mala fungovať ako informačné centrum. A popri tom, ako sa tu mohli zastaviť ľudia, ktorí si chceli pozrieť rekonštruovanú Behrensovu stavbu, bola od leta 2014 priestorom pre ďalšie výstavy pod značkou Plusmínusnula.

Za sedem rokov a sedem mesiacov urobil Janko Gašparovič (spolu s Katarínou Gatialovou, Zlatkou Borůvkovou a ďalšími kurátormi)  sedemdesiat výstav súčasného umenia. Väčšina z nich boli sóla výtvarníkov z “našej” generácie a scény, každý rok boli aj výstavy umelcov zo zahraničia, niekoľko výstav bolo kolektívnych, niekoľkokrát sme hostili workshopy študentov umeleckých škôl a ich výstupy. A nielen výstavy, v Plusmínusnula sa občas konali aj koncerty, performance, workshopy, stretnutia, projekcie aj prednášky.

Jano Gašparovič bol sedem rokov okrem najlepšieho inštalatéra výstav (na svete) aj dôležitým človekom na rekonštrukcii Novej synagógy. Keby sa nám ho nepodarilo presvedčiť, aby išiel s nami pracovať naplno, Synagóga by možno dodnes nebola hotová. Vyzná sa v súčasnom vizuálnom umení ako málokto, vyzná sa v galerijnej praxi, komunikácii s umelcami, technike, inštalovaní, ale je aj skúsený stavbyvedúci a koordinátor stavby – ako málokto.

Čomu sa kvôli Plusmínusnula a Novej synagóge nemohol venovať, bolo paradoxne umenie – jeho vlastné umenie. A tak hoci nás veľmi mrzí, že už u nás od roku 20199 nebude pracovať a končí s ním aj “jeho” galéria, snáď bude mať viac času byť umelcom. Držíme palce Jano!

Všetky výstavy, ktoré sa v Plusmínusnula udiali, nájdete na webe www.plusminusnula.sk a tiež vo fotoreportoch na www.flickr.com/plusminusnula, pripomeňte si ich.

Txt: Marek Adamov

A čo bude s priestorom Plusmínusnula pred vchodom do Synagógy? Od februára 2019 ho meníme na rezidenčný ateliér. Po dokončení hlavného objektu máme priestoru na výstavy viac než dosť a chceli by sme sa viac venovať podpore tvorby a vzniku nových diel. V spolupráci kurátorov Ivany Rumanovej, Michaely Paštékovej, Kamila Mihalova a Juraja Gábora otvoríme nový ateliér pre hosťujúcich umelcov pod názvom SNGG – Nová synagóga Guest studio. Uvidíme o sedem rokov, či sa nám podarí aspoň toľko ako Janovi Gašparovičovi.

Galéria Plusmínusnula na Mydlárskej ulici, 2011.

Galéria Plusmínusnula na Mydlárskej ulici, interiér.

Galéria Plusmínusnula v prístavbe pred hlavných vstupom do synagógy.

Galéria Plusmínusnula v Novej synagóge, interiér.

Ján Gašparovič na výstave Strach. Pôvod štátu v Novej synagóge, 2015.