Fest Anča 2015 je opäť aj v synagóge

Aj tento rok sme radi, že môžeme byť hostiteľom slávnostných ceremoniálov medzinárodného festivalu animovaných filmov. Srdečne teda pozývame na otvorenie Fest Anča 2015 vo štvrtok 25. júna 2015 o 20.00 aj zatvorenie a odovzdávanie cien v nedeľu 28. júna o 16.00. Medzitým bude synagóga rovnako ako minulý rok priestorom pre sprievodnú akciu festivalu pod názvom Game Days.

Prvá zmienka o medzinárodnom festivale animovaných filmov nazvanom Fest Anča sa v Žiline datuje do roku 2008. Od začiatku je táto udalosť spojená s kultúrnym centrom Stanica Žilina-Záriečie a predĺženým víkendom po letnom slnovrate. Festival označovaný za horúci a cool zároveň nerozprestiera červené koberce, hoci v archívoch je zdokladovaný pozoruhodný výskyt osobností, ktoré ho navštívili. Starostlivo vyberané krátke animované filmy z celého sveta súťažia o cenné trofeje Anča Award, Anča Student Award, Anča Music Video Award, Anča Kids’ Award a Anča D Award.
Popri súčasnej špičke animovaných filmov festival na Slovensko prináša aj vzácne antikvariátne, cudzokrajné a vôbec výnimočné animované kúsky. Okrem toho sa program sústredí najmä na industry program, prednášky, workshopy, diskusie s tvorcami, koncerty a výstavy.
Podľa prístupných prameňov tento festival multimediálneho charakteru od svojich začiatkov zachádza za hranice animovaného filmu a prináša inšpiráciu z iných médií (výtvarné umenie, VJ-ing, počítačové hry, bábkové divadlo, internetové aplikácie, mapping) a pozdravy od nových technológií. Aj vďaka tomu je o ňom veľa počuť v zahraničí, o čom svedčí aj partnerstvo s európskou organizáciou Cartoon pri organizácii ceny Cartoon East a zapojenie Fest Anče do koalície východoeurópskych festivalov.
Ďalšou zvláštnosťou, kvôli ktorej treba festival navštíviť osobne, je neformálna atmosféra v doslovne open-air prostredí, stanové mestečko v tesnej blízkosti festivalového života na Stanici a v neposlednom rade aj monumentálny priestor rekonštruovanej Novej synagógy.

Celý program festivalu nájdete na stránke www.festanca.sk.

Tešíme sa, že budeme pri tom. A na vás.

fest_anca_2015fest_anca_2014