Nový (k)rok s trvalým príkazom do zbierky na rekonštrukciu

Na financovanie kunsthalle ani rekonštrukciu Behrensovej architektúry v skutočnosti netreba veľa. Nemusí kvôli tomu zasadať rada vlády pre kultúru, nemusia sa stretávať pracovné skupiny. Je to celkom jednoduché – stačí, ak sa nás pozbiera zo dvetisíc (zatiaľ je nás pravidelných zo dvesto) a povieme si, že o tento projekt sa ideme starať naozaj pravidelne a dlhodobo. Ak zájdete na www.novasynagoga.sk/zbierka a darujete, môžete si nastaviť aj pravidelný dar každý mesiac. Alebo si trvalý príkaz na náš zbierkový účet 2620864319/1100 nastavte priamo vo svojej banke. Ďakujeme!

Už dvetisíc ľudí s mesačným trvalým príkazom vo výške 5-10eur totiž dokáže Novú synagógu nielen zrekonštruovať, ale aj zabezpečiť jej základnú prevádzku každý rok. Môžeme hovoriť o trvalej udržateľnosti, filantropii, vyšších daniach – akokoľvek si tento svoj záväzok nazveme, ide o to isté. Že sa v tomto meste či tejto krajine našla (ďalšia) skupina obyvateľov, ktorí sú slobodní natoľko, že si pre seba (a pre ostatných tiež) vedia kúpiť, čo potrebujú. Že vedia, že spoločne ich to bude stáť menej. Nežiadajú, aby sa pridali masy či politické špičky, vedia, že ide o vec, ktorá je dôležitá pre nich. Kultúrna obec, architekti, umelci, kurátori a teoretici a nadšení a pravidelní diváci – to sme my. Nikto iný to za nás neurobí.

A prečo funguje pravidelná podpora lepšie ako jednorázový dar, hoc veľký? Trvalý príkaz je dlhodobá aktivita, tým pádom podporuje pravidelný záujem o podporovaný projekt. Funguje ako pripomienka – každý mesiac vám pípne na mobile alebo sa ukáže na výpise. Pripomenie vám, že v Žiline sa niečo deje a bolo by dobré pozrieť aj osobne (alebo na web) čo. Na strane druhej ho takmer nevnímate, neotravuje, v tichosti sa sám pošle, je to malá symbolická suma, ktorá automaticky ako poplatok zmizne z vášho účtu. Presne taká suma, ktorá váš rozpočet nijako neohrozí, lebo minuli by ste ju aj na kávu alebo inú vecičku. Za dvanásť mesiacov spolu (alebo za pár rokov) vytvorí čiastku, ktorú by ste sa možno zdráhali jednorázovo darovať.

Každému, kto zvažuje, že podporí rekonštrukciu preto hovoríme – vydeľ si sumu, ktorú si vieš predstaviť darovať na rekonštrukciu kunsthalle desiatimi a nastav ako trvalý príkaz. Vyzerá to možno komicky poslať na miliónový projekt tri alebo päť eur, ale do roka je to viac než tridsať či päťdesiat. A ak je takých ľudí dvetisíc, už je to stotisíc eur každý rok. Už je nás pravidelných vyše dvesto – pozrite si zoznam mien. Uvidíme na konci roka 2014 či už sme tisíci.

Samozrejme – všetci darcovia, trvalí aj jednorázoví, si svojím prispením naďalej kupujú nesmrteľnosť.

trvaly_prikaz_nesmrtelnost

10270759_650249635057202_8825071988892437308_n